In deze tijd nemen we onze laptop en smartphone mee op vakantie. Bereikbaarheid was al gerealiseerd met de modernere telefoons. Maar alleen een telefoonverbinding is niet genoeg meer. We willen de mogelijkheid hebben om onze e-mail te checken, facebook te gebruiken en andere social media te kunnen raadplegen of te posten. We willen graag foto’s en belevenissen tijdens de vakantie direct delen. Waar we vroeger moesten wachten totdat de foto’s klaar waren bij de fotograaf of ontwikkelcentrale willen we nu on the spot alles delen. Vaak zijn de tarieven om in het buitenland gebruik te maken van internet via je Nederlandse provider hoog. De fabrikanten van wifi producten hebben dan ook naarstig gezocht naar oplossingen die niet alleen goedkoper maar ook een betere kwaliteit bieden. Moderne campings bieden vaak ook al wifi aan maar dat is niet altijd van een goede kwaliteit. Tenminste niet de kwaliteit die je zou willen. Er zijn een aantal mogelijkheden om goedkoop en vooral ook een goede kwaliteit op de camping te krijgen.
Er zijn drie verschillende methodes om wifi te gebruiken op de camping:
- Wifi antenne via USB
- Wifi antenne via UTP
- Hotspot extender
Drie verschillende mogelijkheden die ook verschillende prestaties leveren. Allen leveren echter wel een sterk en stabiel signaal. Allen zijn er ook in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Hieronder gaan we u een kort overzicht geven van de werking en verschillende geteste wifi versterkers voor de camping.
Overzicht van de beste wifi versterkers voor de camping
Alfa AWUS036AC
De wifi antenne via USB heeft een prijs van ongeveer 65 euro. Levert goede prestaties want:
- er is zowel 2,4 GhZ als 5 Ghz op beschikbaar.
- Je sluit een kastje aan met een USB kabel op je laptop en je kunt beschikken over een goed signaal.
- Je kunt op dit kastje 1 laptop aansluiten.
- Maximale snelheid 1200 Mbps
Ander merk via USB:
- Ruckus
Engenius ENS202EXT
De Wifi antenne via UTP is ideaal om het ook als hotspot op te zetten. De antenne word aangesloten op de netwerkkaart van je laptop. Hieronder enkele specificaties.
- Je kunt er twee laptops op aansluiten omdat het voorzien is van twee aansluitingen 10/100.
- Deze levert een hoog zendvermogen van 400mW.
- Twee antennes
- Maximale snelheid 300 Mbps
- Compatible met Windows 10
EnGenius EZ Hotspot
Zoals de naam al zegt is dit een echte hotspot. Het werkt eigenlijk als een versterker van een hotspot signaal. Zie het als een wifi repeater voor de camping.
- Zendvermogen van 400mW
- Maximale snelheid 300 Mbps
- Twee antennes
- Bruikbaar met meerdere computers
Later zullen we meerdere wifi repeaters voor de camping gaan testen. De hierboven genoemde repeaters zijn specifiek op hun systeem onderzocht. Daaruit is wel gebleken dat de kwaliteit die geleverd word goed is en het gebruik eenvoudig. Het is dus een goed alternatief voor een minder e afhankelijkheid van wifi signalen die op vele campings worden geboden.
Natuurlijk hebben we ook de beveiliging bekeken. Immers op vakantie wil je ook wel eens naar je bank gegevens kijken of andere vertrouwelijke websites bezoeken waar je een inlogcode voor moet gebruiken. Bij gebruik van de netwerken die via een camping worden aangeboden zijn er grotere risico’s op het gebied van de veiligheid. Alle draadloze verbindingen leveren een bepaald risico op. Bij gebruik van een eigen wifi apparaat voor de camping verklein je de risico’s aanzienlijk. Immers op een open verbinding van de camping zitten vele mensen en is het risico dat er iemand aan jouw informatie komt wat groter. De leveranciers aan campings doen wel hun uiterste best om die risico’s te beperken.
Conclusie
Samenvattend kun je stellen dat er goede apparatuur beschikbaar is om er voor te zorgen dat je op de camping een goed internet signaal kunt ontvangen. Goed vanwege van de snelheid maar ook goed omdat er een verschil in prijzen is, afhankelijk van welke methode je wilt gebruiken. Met deze besproken camping wifi versterkers ben je verzekerd van stabiele signalen. Met deze apparaten ben je ook niet meer afhankelijk van anderen om je signaal te ontvangen. Vaak vertragen open wifi verbindingen als er veel gebruikers zijn.